Mat- og meieriposten på besøk ved TINE Meieriet Dovre
Les om besøket som Mat- og meieriposten avla Dovre-meieriet – spesialanlegg for norsk Brie og Camembert med sterke fagfolk og sterk vekst.
Storstreiken er avblåst. NHO omtaler årets forhandlinger som tøffe, mens LO og YS er svært fornøyde med årets oppgjør. At partene kom til enighet etter relativt kort tid etter at streiken var et faktum, er seier for partssamarbeidet!
Frontfagene LO og YS har sammen med NHO forhandlet fram resultater som blir førende for øvrige som forhandlinger etterpå, slik som NML. Disse forhandlingene starter om kort tid og vi forventer at resultater blir minst like bra som resultatene for LO og YS.
For LO gjelder følgende justeringer:
Generelt tillegg: 7,50 kr pr time, dvs. 14 625,- kroner i året.
Lavlønnstillegg: 3 kr pr time, dvs. 5850,- kroner i året.
Lavlønnstillegg for tariffavtaler uten lokal forhandlingsrett: 4 kr. pr time, dvs. 7800 kroner
Tillegg til overenskomster uten lokal forhandlingsrett og lavere lønn enn industriarbeideren: 1 kr i tillegg.
Oppgjøret omfatter rundt 185 000 medlemmer i LO-/NHO-bedrifter.
Gjennomsnittlig industriarbeiderlønn: 544 700 kr. (gjennomsnitt i 2022)
Ramme for oppgjøret: 5,2 % (overheng: 1,4%, tarifftillegg: 2,1%, glidning: 1,7%)
Alle YS-medlemmer får
7,5 kroner i timen, de lavtlønte får 11,5 eller 10,5 kroner, avhengig av om de har lokal forhandlingsrett eller ikke.
NMLs tariffområder.
Om ikke lenge vil vi komme i gang med forhandlingene og nærmere info vil komme når vi vet mer!.
Les om besøket som Mat- og meieriposten avla Dovre-meieriet – spesialanlegg for norsk Brie og Camembert med sterke fagfolk og sterk vekst.
To norske studenter reiste til Island sammen med studentkolleger fra hele Norden for å utforske meierifagets fremtid. Les hva de lærte om matsvinn, varmepumper, skyr og meierimatriksen – og hvorfor de kom hjem med både ny kunnskap og nye vennskap.
NML og Parat samler bransjen til handling: Under Arendalsuka 2025 tar vi matberedskap på alvor. Sammen med industri, utdanning og politikere løfter vi debatten om hvordan Norge skal sikre mat – også i krisetid.