Rekrutteringsprosjekt i Rørosregionen gir resultater

Flere søker seg til matfag på Tynset

Matfag og matbransjen: Look to Rørosregionen!
Et prosjekt for å styrke rekrutteringen til restaurant- og matfag i Rørosregionen, har gitt tydelige resultater. Nå ser prosjektleder Marit Evanger både utfordringer og muligheter i veien videre – og etterlyser større politisk forståelse for hvor viktig matfagutdanning er, også for beredskapen i Norge.

Flere søker seg til matfag på Tynset

Matfag og matbransjen i Rørosregionen har gjort noen viktige grep!

Søkertallet til restaurant- og matfag ved Tynset videregående skole har økt jevnt de siste årene. I 2025 har hele 16 ungdommer valgt denne retningen – mot bare 4–5 søkere for få år siden.

Bak utviklingen ligger et målrettet prosjekt ledet av Marit Evanger på vegne av Rørosmat, i samarbeid med skoler, fylkeskommuner og matbransjen i regionen. Prosjektet har hatt særlig fokus på å synliggjøre mulighetene i matfag og koble utdanning tettere til lokalt næringsliv.

– Det er ekstra gledelig å se økningen i søkere. Ungdommene får øynene opp for matfag som karrierevei, og bedriftene er motiverte til å ta imot lærlinger, sier Marit Evanger.

Samtidig er det noen utfordringer som preger hverdagen. Etter at Innlandet fylkeskommune kuttet tilbudet om VG2 på Tynset, må elevene nå gjennomføre dette trinnet ute i bedrift parallelt med læretiden.

– Det gir klart noen praktiske og faglige utfordringer. Men det kan også bli en styrke og en mulighet , sier Evanger. – Dersom bedriftene får den støtten de trenger og det blir satt krav til opplæringsinnhold, kan dette gjøre utdanningen mer relevant og virkelighetsnær.

Prosjektet har nylig satt i gang et nytt initiativ: å styrke nettverket blant mat- og helsefaglærere i ungdomsskolene. Disse lærerne spiller en viktig rolle som inspiratorer og veiledere for unge som kan penses inn på matfaglig utdanningsretning.

– Vi ser også på hvordan vi kan engasjere foreldrene i større grad. Erfaringer fra restaurantfagutdanningen i Trondheim viser at når foreldre blir bedre involvert og får mer innsikt om faget, støtter de oftere barna sine i å velge yrkesfag, sier Marit.

Hun mener at både skoleeiere og politikere må løfte blikket.

– Matfag er ikke bare viktig for næringslivet – det er viktig for beredskapen i Norge. Utdanning i matfag må skje der råvarene produseres og foredles. Det må politikerne ta inn over seg.

Prosjektet avsluttes ved årsskiftet, men med en videreføring i ny form. Det er fortsatt behov for å sikre den positive retningen.

 

 


Kristian Stue Grav - en kreativ problemløser

27 juli 2025

Les om hvordan NML'er Kristian Stue Grav utviklet en automatisk maskin som effektiviserte produksjonen av melkestandardprøver ved TINE Meieriet Tunga. Med kreativitet, teknisk innsikt og gjenbruksmaterialer, løste han både HMS-utfordringer og reduserte kostnader, samtidig som han skapte en modell for hvordan lokal innovasjon kan gjøre en forskjell.

Scroll til toppen