Unik mulighet for framtidas meierifolk

Fag, fellesskap og Islandsk natur – studentopplevelser fra Nordic Dairy Congress på Island

To engasjerte studenter fra NTNU og NMBU fikk muligheten til å delta på årets Nordic Dairy Congress på Island – en unik faglig og sosial møteplass for meieriinteresserte fra hele Norden og Storbritannia. Alexandra Tennebø og Borgar Omdal Sandtrø deler sine opplevelser fra kongressen, som bød på alt fra banebrytende foredrag om bærekraft og helse til islandske matopplevelser og nye vennskap på tvers av landegrensene.

Fag, fellesskap og Islandsk natur – studentopplevelser fra Nordic Dairy Congress på Island

Nordisk Meierikongress (Nordic Dairy Congress)

NDC er en veletablert konferanse for hele meieriverdikjeden – fra meieriindustrien og leverandører til forskning, studenter og andre aktører. Den første kongressen ble arrangert i 1920, og siden den gang har den blitt arrangert jevnlig, vanligvis tredje år, under koordinering av Nordic Dairy Council . Kongressen samler nordiske og europeiske aktører for å dele kunnskap, diskutere innovasjon, bærekraft, ernæring og teknologi i meieriindustrien.

Reisebrev:

Jeg heter Alexandra Tennebø og fullfører denne våren en bachelorgrad i Matvitenskap, teknologi og bærekraft ved NTNU. Jeg er også studentmedlem i Norske Mat- og Meierifolks Landsforening. Med en stor interesse for meieriprodukter var det en unik mulighet å få delta på Nordic Dairy Congress 2025 på Island.

I løpet av studieløpet har jeg hatt praksis hos TINE Meieriet Kalbakken og skrevet bacheloroppgave om camembert, erfaringer som har styrket min interesse for meieriindustrien. Da veilederen min ved NTNU kontaktet meg og medstudenter om denne muligheten, var jeg ikke i tvil om at jeg måtte søke.

Konferansen besto av tre dager med både faglig påfyll og sosiale innslag. Kongressen ble en flott møteplass for oss studenter, med deltakere fra Norge, Sverige, Danmark, Finland og Storbritannia. Det var givende å møte andre med lignende faglig bakgrunn og interessefelt, og det oppsto mange gode samtaler i løpet av konferansen.

Under konferansens tema «Unlock the POWER OF DAIRY for people and the planet» var fokuset rettet mot bærekraft og innovasjon i meieriindustrien. Programmet inkluderte plenumssesjoner, paneldebatter og parallelle sesjoner, med fordypning i temaer som:

  • Ernæring gjennom livets ulike faser
  • Reduksjon av matsvinn og produktavfall
  • Meieriprodukters bidrag til fremtidens kosthold
  • Bærekraftige prosessteknologier

Med andre ord, mange spennende temaer. Vi lærte blant annet om hvordan biobeskyttende kulturer kan forlenge holdbarheten til meieriprodukter, hvordan sidestrømmer fra produksjon kan utnyttes, og hvordan strukturen og samspillet mellom næringsstoffene i meieriprodukter, meierimatriksen, kan ha gunstige effekter på blant annet hjertehelse, til tross for høyt innhold av mettet fett.

Kongressen la også vekt på nettverksbygging og ikke minst mye god mat. Åpningsdagen inkluderte en velkomstsesjon, etterfulgt av en sosial sammenkomst. Under hele konferansen var det stands der vi kunne slå av en prat og bli bedre kjent med de ulike selskapene som deltok. Dette ga en fin mulighet til å lære mer om både teknologi, produkter og karrieremuligheter i meieriindustrien.

Det var også helt spesielt å få oppleve Island, et land med unik natur og kultur og et land jeg ikke hadde vært i før denne konferansen. Selv om programmet var tettpakket, fikk vi tid til å utforske Reykjavik og rusle litt rundt i gatene. Et av høydepunktene utenom konferansesalen var en organisert middag på en vikingrestaurant, som lå omtrent en time utenfor byen. Bussturen dit ga oss et glimt av det vakre, islandske landskapet med vulkanske fjell, åpne vidder og varme kilder. Det ble en sosial og minnerik kveld som virkelig satte prikken over i-en på oppholdet.

Tusen takk til Norske Mat- og Meierifolks Landsforening som sponset min deltakelse på Nordic Dairy Congress. Jeg hadde en fantastisk opplevelse, og reiste hjem med ny kunnskap, inspirasjon og minner for livet. Jeg setter stor pris på å bli valgt som en av to norske studentrepresentanter på konferansen. Studentopplegget var godt tilrettelagt, og det føltes inkluderende å være en del av et større nordisk fagfellesskap.

Mitt navn er Borgar Omdal Sandtrø, og jeg er ferdig med fjerdeåret på en master i matvitenskap og ernæring ved NMBU. Jeg var så heldig å få tildelt et stipend som ga meg muligheten til å delta på Nordic Dairy Congress 2025 på Island.

Gjennom studiet har jeg blitt spesielt interessert i meieriteknologi, og jeg skal også skrive masteroppgave innen meieri. Jeg så på kongressen som en unik mulighet til å bli kjent med andre meieristudenter fra ulike land, samtidig som jeg ville få innsikt i store deler av meieriindustrien i hele Norden. Det var derfor en selvfølge for meg å søke om å få delta. Å delta på kongressen var også en god måte å få innsikt i temaer som er viktige for meieriindustrien fremover.

Konferansen hadde spesielt fokus på bærekraft og helse. Gjennom konferansen fikk jeg høre flere spennende foredrag fra både forskere, interesseorganisasjoner og representanter fra industrien. Kongressen åpnet med et foredrag om meieriindustrien på Island, som kjennetegnes av små besettninger og en egen kurase som er mindre i størrelse. Kun 1,3 % av Island er dyrkbar mark, og store deler av dette brukes som beitemark. Meieriindustrien er derfor avgjørende for landets selvforsyning. Skyr er også en viktig del av meieriindustrien på Island og har vært dominerende siden vikingtiden, da alle gårder produserte sin egen skyr.

Videre fokuserte innleggene på meieriets plass i fremtidige dietter, også på globalt nivå, og trakk spesielt frem betydningen av riktig ernæring for bedre helse. Det ble også holdt foredrag om hvordan man kan oppnå null matsvinn og om helseeffektene av polare melkelipider.

Neste dag startet med foredrag om meieriets rolle i fremtidige bærekraftige dietter, og fortsatte med innlegg om hvordan meieriindustrien kan bli mer bærekraftig. Her ble det blant annet trukket frem at varmepumper er en kommende teknologi som kan redusere energitap ved for eksempel kjøling. Det var også foredrag om muligheten for å fange næringsstoffer fra vaskevann og andre alternative biproduktstrømmer som ble illustrert med eksempler fra fiskeprosessering.

I løpet av kongressen ble jeg også raskt kjent med andre masterstudenter innen meieri og matvitenskap fra Norge, Finland, Sverige, Danmark og England. Det var flere arrangementer tilrettelagt for at studentene skulle bli kjent, noe som gjorde kongressen til en hyggelig og svært sosial uke.

Tusen takk til Norsk Meieriteknisk Forening som sponset min deltakelse på NDC 2025!


Mat- og meieriposten utgave 3, 2025

19 juni 2025

Ny utgave ute! Les Mat- og meieriposten nr. 3–2025 med innhold fra hele bransjen – fra bærekraft og beredskap til innovasjon og faglige møteplasser. Tilgjengelig digitalt nå!

Scroll til toppen