Spennende handverksproduksjon fra Dovre!

Mat- og meieriposten på besøk ved TINE Meieriet Dovre

Verdensklasseost fra Dovre
Mat- og meieriposten har besøkt TINE Meieriet Dovre – TINEs eneste produsent av Brie og Camembert. Møt fagfolkene bak håndverket, lær om prosessene og hør hvorfor framtida for norsk hvitmuggost kan være lys.

Mat- og meieriposten på besøk ved TINE Meieriet Dovre

Mat- og meieriposten på besøk ved TINE Meieriet Dovre

En vårdag reiser Mat- og meieriposten opp til TINE Meieriet Dovre – et spesialanlegg i TINE.

Fakta
Meieriet er et av de eldste i TINE-konsernet, med oppstart allerede i 1918. Etter en omfattende omlegging av produksjon og ombygging av meieriet på 80-tallet, overtok de produksjonen av Brie og Camembert fra meieriet på Blaker. Meieriteknisk og teknologisk er det et stort steg å gå fra kasein- og brunostproduksjon til hvitmuggoster. Men med iherdige Gudbrandsdøler lyktes det – og TINE Meieriet Dovre har de siste 40 årene vært eneprodusent i TINE av hvitmuggosttypene Brie og Camembert.
I dag tar meieriet imot ca. 2,5 millioner liter melk – det aller meste kumelk, men også noe geitemelk til leieproduksjon av Fjellgeit, en brievariant som de produserer for Valbjør Gard, i Vågå. I tillegg produserer de økologisk Brie. Totalt produseres det sju ferdigvareartikler fordelt på 2 kilos-oster og 150 grams oster av Brie og Camembert..
18 ansatte, fordelt på 12 årsverk, produserer ca. 300 tonn ost (2024-tall) av bondens gull. Produksjonen har vært økende det siste året. Premier fra både nordiske og internasjonale ostekonkurranser viser at det produseres ost i verdensklasse ved hjørnesteinsbedriften i Dovre!

(Foto: TINE)

Velkommen!

Velkommen til oss på TINE Meieriet Dovre!

På gårdsplassen møter Mat- og meieripostens utsendte Arnulf Furuhovde, som er teknisk leder ved meieriet. Han har jobbet der siden 90-tallet og trives svært godt.

– Vi er en fin gjeng, der alle er fleksible og bidrar der det trengs, sier Arnulf. Her er folk vant til å stå på, og han forteller om medarbeidere og dugnader ved meieriet– enten i forbindelse med bygningsvedlikehold eller utbygginger. De siste årenes store utbygging viser at TINE satser på produktene fra anlegget, noe som jeg synes er veldig bra.

– Som teknisk leder kjenner jeg ansvaret for at utstyret og bygningsmassen til enhver tid være vedlikeholdt og oppdatert. Dette er lett for å bli glemt og nedprioritert, men jeg forsøker å holde tritt med oppgavene som er på meieriet. Noe Mat- og meieripostens utsendte kan bekrefte at de lykkes de med!

Ved inngangspartiet til meieriet møter vi Ole Thøring, som akkurat idet vi treffer ham, bærer meierivarer til meieriets pauserom.

– Det som kjennetegner oss her på Dovre, er at vi er fleksible og har flere oppgaver gjennom dagen. Jeg har for det meste oppgaver i produksjonen, sier Ole. Han har vært ved meieriet i seks år og mener det er en stor verdi at alle har varierte oppgaver og bidrar bredt.

En runde i produksjonen

Vi blir møtt ved HMS-tavla av Asgeir Hagen, produksjonsleder og koordinator for de daglige oppgavene ved meieriet.

På besøksdagen viser HMS-tavla 3759 dager uten skadefravær – noe som vitner om at HMS er viktig, ikke bare på papiret, men også i praksis. Det får vi erfare når Asgeir gir grundig informasjon om risikoer, rømningsveier, verneutstyr og møteplasser – for å nevne noe.

Asgeir har både el-/automasjonsbakgrunn, fagbrev og teknisk fagskole innen matfag. Han har hatt ulike roller i bedrifter som Charlottes iskrem, TINE Meieriet Lom & Skjåk, Epcon – og nå 16 år ved TINE Meieriet Dovre.

Han tar oss med en runde i anlegget og forteller om det gode arbeidsmiljøet.

– Alle trekker i samme retning og har et stort engasjement og eierforhold til meieriet. Vi Dovringer er kjent for å gjøre ting ordentlig, sier han.

TINE har, etter mange prosesser, satset på meieriet, og de har de siste årene opplevd vekst i både salg og produksjon. Asgeir nevner at selveste statsminister Jonas Gahr Støre foretok den offisielle åpningen i 2021, etter en større investering i bygg og utstyr – en satsing for å sikre dagens produksjon og møte fremtidig vekst.

Asgeir forteller også entusiastisk at Gudbrandsdalens ukronede matkonge, Arne Brimi, er en god ambassadør for produktene og meieriet – og har vært innom flere ganger. Dovre-produktene brukes ofte på Vianvang, Brimis kulinariske opplevelsessenter.

Prosessen

Vi møter Andreas Bottheim ved prosessavdelingen. Han har vært to år ved meieriet og trives godt.

– I dag tar vi imot 28.000 liter melk, sier Andreas, og forteller at dette er en interessant arbeidsplass med varierte oppgaver – der man må bruke både hodet og kroppen. Han vurderer å ta fagbrev innen matfag etter hvert.

Ystebrua

På ystebrua møter vi en utflyttet ire, Brendan Walsh. I dag ystes det 11 ystekar med økologisk Brie og Camembert.

Brendan er utdannet kjøttskjærer, men trives svært godt på meieriet. Han har jobbet her i fire år og setter pris på HMS-fokuset, det kollegiale arbeidsmiljøet og de varierte oppgavene.

Forming, lagring og pakking

Malin Øwre begynte ved meieriet i 2008 og har fagbrev i industriell matproduksjon (IMP).

– Det er veldig fint at de fleste av oss kan de ulike oppgavene i ysteprosessen og ellers i meieriet. Ingen dag er lik, og det gir både bedre forståelse og holdning til hverandres arbeid, sier Malin. Hun påpeker at dette er håndverksarbeid.

– Skal det bli kvalitetsost, som Dovre-osten er, krever det at hver ost håndteres riktig i hvert trinn – fra forming, stabling i «hårder» (modningsrister), saltlaking og modning til lagring.

Engasjert viser Malin oss de ulike trinnene i ostens tilblivelse og frem til ferdig pakking.

Vi møter også Per Magne Lida, som har vært ved meieriet siden 1988. Han forteller om en spennende reise – fra ombygging av meieriet fra et tradisjonelt kasein- og brunostanlegg til dagens hvitmuggostproduksjon.

– Det ble noen krevende år i starten, sier Per Magne. På vår tur rundt i meieriet, merker vi oss hvor ryddig, rent og ordentlig det er både på utsiden og innsiden av meieriet. Dette er en viktig faktor både når det gjelder trygg mat, effektiv drift, men også trivsel på arbeidsplassen. TINE Meieriet Dovre er en god ambassadør når det gjelder nettopp dette.

Spiserommet – et viktig samlingspunkt

Mat- og meieriposten ble invitert til en kopp kaffe på spiserommet, der de fleste har felles spisepause med medbrakt matpakke. Vi fikk ta del i den gode stemningen, med god prat og mye humor.

Samlingspunktet på spiserommet har betydning for det det gode samholdet og engasjementet for arbeidsplassen.

 

Anleggssjefen

Anleggssjef Astrid Wangensteen var ikke til stede under vårt besøk, men vi avtalte en samtale i etterkant.

(Foto: TINE)

Om meieriet og ansatte:

Det er en ekstremt dyktig og erfaren gjeng. Det er så gøy å være på anlegg og jobbe med folk som er så dedikert og engasjert i det de gjør. Det sitter i fingerspissene og de har virkelig bygget seg opp spesialkompetanse på produksjon av hvitmugg.

 Dette bør alle vite om produktene fra TINE Meieriet Dovre :

 Det er rene, friske lokale norske fjellråvarer fra kyr i regionen. Dessuten er det en finurlig kombinasjon av håndverk og industri, som krever stadig tilpasning og optimalisering. Det er "levende" materiale og man kan ikke strømlinjeforme produksjonen til "one size fits all", variasjoner i råvare, temperatur, fuktighet - alt spiller inn på sluttresultatet og det er det kun de ansatte som kjenner detaljene for hva som skal optimaliseres og justeres for å få det perfekte resultatet.

(Foto: TINE)

 Om framtida:

Jeg tenker at meieriet har en lovende fremtid. Jeg tror norsk hvitmuggost har et stort potensiale for å vokse. I dag ser vi at norsk spesialost har en liten andel av totalsegmentet. I tillegg er det et potensiale for at totalen kan øke. Vi tror altså på et større kakestykke, men også på en større kake, inn i fremtiden. Norsk dagligvare har vist interesse, og gjort en kjempejobb, for å løfte norsk ost opp og frem. All ære til dem og vi ser jo at  forbrukere vil ha osten, når den tilgjengeliggjøres. Vi vet at forbruker vil ha produkter med lokal historie og osten på Dovre er absolutt det, laget på lokalmelk fra fjellbygdene, bygger fagkompetanse lokalt, siden alle bor i nærområdet. Grunnen til at hvitmuggost får denne økningen tror jeg er at den er en fin inngangsost, for de som ønsker å utvide reportoaret innen spesialost. Det er en mild og snill, kremet, rund og god på smak og er dermed lett å like.

Takk for oss!

Mat- og meieriposten takker for at vi fikk komme på besøk,  og treffe så mange engasjerte mat- og meieribransjeambassadører!

 


Scroll til toppen