Lokalforeningen NML Vest og medlemsaktivitet

Vel gjennomført fagsamling i NML Lokallag Vest

NML har lange tradisjoner for for medlemsaktiviteter. NML Lokallag Vest gjennomførte 15. september en fagtur til nordvestlandet der både faglige- og sosiale aktiviteter sto på programmet.

Vel gjennomført fagsamling i NML Lokallag Vest

Fagdag NML Vest 15.09.23

Samlingen startet så vidt torsdagskveld da 16 stk ankom Hustadvika Havhotell etter mørkets frembrudd.

Fredagsmorgen var vi 18 stk som startet dagen hos Omya Hustad marmor i Elnesvågen, der vi ble godt mottatt av Svein Ludvig Holme, tidligere anleggsjef på TINE Elnesvågen. Vi fikk først en presentasjon av daglig leder før vi fikk en omvisning i fabrikken.

Bildetekst: Interessert gjeng under presentasjonen

Omya Hustadmarmor AS er en familiebedrift som opprinnelig ble startet i 1948, og som slo seg sammen med Omya AG i 1976. De driver med utvinning og prosessering av kalk og kvart som brukes til mange andre produkter. De satser også mye på framtiden, og da særlig på lærlinger, sponsing av barn og unges aktiviteter i nærområdet.

Bildetekst: Stort fokus på HMS, alle besøkende fikk utdelt jakker, refleksvester, hansker, hjelm med vernebriller og hørselvern.

 

Etter Omya Hustadmarmor tok vi turen opp til TINE Elnesvågen. Der ble vi godt mottatt av vår egen Toke Nordblom og anleggsjef Espen Schefte. Under presentasjonen fikk vi også deilige smaksprøver av den fantastiske osten som blir laget der.

Bildetekst: Espen Schefte presenterer anlegget mens gjengen lytter interessert og spiser ost.

Elnesvågen er jo et gammelt anlegg som har vært påbygd mange ganger gjennom årene. Tidligere lagde de brunost, men den ble flyttet i 2018. Pr i dag produserer de Jarlsberg, Sveitserost, Norvegia og sist, men ikke minst Alpeosten. De har rundt 46 ansatte og produserer stort sett hver dag mandag til fredag.
Espen Schefte snakket også litt om struktursakene som pågår i TINE for tiden, og da spesielt Hvitost-struktur som kan påvirke flere av anleggene som var representerte på fagdagen.

Så var det tid for omvisning.

Bildetekst: Toke Nordblom forklarer ysteprosessen til Johnny Solheim og Vidar Eide fra Byrkjelo.

Bildetekst: Svein Arne Kalvøy (Elnesvågen) serverer smaksprøver til Joakim Stokke (Ørsta), mens Sølvi Skarmyr (Ålesund) og Vidar Eide (Byrkjelo) venter på tur.

Etter Elnesvågen tok vi turen til Bud Gjestehavn, der en båt lå å ventet på å frakte oss til Nordre Bjørnsund. Vi fikk med oss en lokal guide på turen, som hadde god kjennskap til øya og livet der ute i gamle dager. Utrolig spennende! Hverdagen på Bjørnsund var nok preget av hardt vær og det var mange ulykker på havet. Siste fastboende flyttet fra Bjørnsund i 1971 og i 1977 ble leirskolen der ute åpnet. Alle husene der ute er godt vedlikeholdte for å tåle vær og vind, og det var utrolig fint å gå mellom hus og berg og forestille seg hvordan livet der ute må ha vært, uten strøm, innlagt vann og annen luksus som vi er vant med i dag.

Vi fikk også høre historien om da Bjørnsund fikk besøk av en stor brugde som nærmest gikk seg på land der ute. De brukte mye tid og krefter på å få has på den, men da de endelig fikk den, så fikk de tappet den for oljen som ble solgt. Pengene fra denne oljen ble brukt til å kjøpe instrumenter, og Bjørnsund fikk dermed sitt første korps!

Bildetekst: Tom Vidar Skinlo og Pier Smits (Begge Byrkjelo) koser seg på båtturen. Oddrun Time (avtroppende leder i NML Vest står ute.


Bildetekst: Kjentmann Bjarne Harøy forteller om hans erfaring med Nordre Bjørnsund. Sammen med han står daglig leder av Bud Camping, Kristina Vaseng  som ordnet med både båt og kjentmann til turen.

Bildetekst: Isbjørnen som står der nå er ny av året, men erstattet den gamle. Er et monument for alle som omkom på sjøen. Navnet til øya har også en ukjent opprinnelse, en historie sier at det heter Bjørnsund fordi en isbjørn kom seilende ned på et isflak og havnet der, mens en annen historie mener at han som bosatte seg der først het Bjørn Sund.

Bildetekst: Skolen og fotballbanen. Kjentmannen kunne fortelle om den gang at bølgene fra sjøen gikk over hele fotballbanen. Denne historien ble fortalt til barna som besøkte leirskolen, og noen av barna mente da at kanskje man skulle ha på redningsvest når man spilte fotball.

Bildetekst: Kjentmann Bjarne forteller om livet på Bjørnsund. Rundt står Joakim Stokke (Ørsta), Tom Vidar Skinlo, Pier Smits og Gry Haugset (alle Byrkjelo). På berget sitter Oddrun Time (Tidl Vik) og Kristin Ose Velle (Ørsta).

Bildetekst: Gåsegang på moloen mellom øyene, på vei til fyret.


Bildetekst: Gruppebilde foran fyret. Fra venstre: Leif Arve Nerland, Pier Smits, Sølvi Skarmyr, Toke Nordblom, Svein Arne Kalvøy, Gry Haugset, Torhild Merkesdal, Johnny Solheim, Vidar Eide, Rasmus Torheim, Nils Arne Skinlo, Tom Vidar Skinlo, Kristin Ose Velle, Hege Liaskar, Joakim Stokke, Elin Nes, Katrin Nes Skogli og Oddrun Time.

Etter hjemkomsten til hotell fikk flere testet badetemperaturen, mens andre hadde mer enn nok med å se på.

På kvelden fikk vi en nydelig fireretters middag på Hustadvika Havhotell, og under middagen fikk vi takket av Oddrun Time og Toke Nordblom.

Oddrun var tidligere ansatt på TINE Vik og leder i NML Vest, men gikk ut av TINE og NML etter omstilling. Toke Nordblom har gått over til NML Midt, var tidligere på Byrkjelo og også i styret i NML Vest.

Bildetekst: Toke Nordblom, Hege Liaskar og Oddrunn Time


Scroll til toppen