NML-medlemmer har nå tilgang til Parats rikholdige kurs og konferanseprogrammer.
Fra 1. september kan NML-ere få tilgang til Parats kurs – sjekk hva som kan passe for deg allerede nå, se påmeldingsfrister - og meld deg på!
Under Arendalsuka samlet Norske Mat- og Meierifolks Landsforening og Parat et bredt panel for å diskutere hvordan matproduksjon kan styrke Norges beredskap. Budskapet var tydelig: Vi må handle nå!
Arendalsuka 2025 ligger an til å ha rekorddeltakelse med 2 309 arrangementer, 1 887 aktører og 180 stands. Parat har lang tradisjon for å delta, og med egne lokaler skaper de arenaer for debatter om aktuelle og faglige tema.
Mandag 11. august arrangerte NML og Parat i felleskap en paneldebatt: «Mattrygghet i en usikker tid – hvordan er matproduksjon en del av beredskapen?». I panelet satt blant andre stortingsrepresentant, landbrukspolitisk talsperson og representant i Næringskomiteen, Solveig Vitanza (Ap), leder i Norges Bondelag Bjørn Gimming, direktør for næringspolitikk i TINE Gunnar Dalen, direktør for analyse og politikk i NHO Mat og Drikke Terje Sletnes, konserndirektør strategi og rammevilkår i Nortura Kjell Rakkenes, sekretariatsleder i NML Ottar Olden, professor ved NMBU Siv Skeie, generalsekretær i Gartnerforbundet Morgan Andersson og grunnlegger av Mening, mat og mot Edel Urstad.
Debatten belyste behovet for stabile rammevilkår, styrket utdanning og rekruttering, lokal produksjon, og en robust verdikjede som fungerer i hverdagen. Flere pekte også på at forbrukerne må bidra ved å velge norskprodusert mat.
I avslutningen var det bred enighet om at Norge må handle nå! Politikerne, næringslivet og forbrukerne har alle et ansvar for å sikre at norske råvarer produseres, foredles og kjøpes; hele matsystemet - inklusive rekruttering og kompetanseutvikling.
Og her er opptaket fra debatten: Paneldebatt: Matberedskap i fokus
Fra 1. september kan NML-ere få tilgang til Parats kurs – sjekk hva som kan passe for deg allerede nå, se påmeldingsfrister - og meld deg på!
Les om hvordan NML'er Kristian Stue Grav utviklet en automatisk maskin som effektiviserte produksjonen av melkestandardprøver ved TINE Meieriet Tunga. Med kreativitet, teknisk innsikt og gjenbruksmaterialer, løste han både HMS-utfordringer og reduserte kostnader, samtidig som han skapte en modell for hvordan lokal innovasjon kan gjøre en forskjell.
Les om besøket som Mat- og meieriposten avla Dovre-meieriet – spesialanlegg for norsk Brie og Camembert med sterke fagfolk og sterk vekst.